Genital siğiller çokta yaygındır ve HPV hastalığı bir virüsün çeşitlerinin  bulaşmasıyla oluşur. Genital siğillerin tedavileri mümkündür ve tehlikeli değildirler.

Genital siğiller genital bölgenin ve anüsün çevresinde ortaya çıkabilir. HPV nin bazı türlerinin kansere yol açabilir fakat  bunlar siğil yapan türlerle aynı değildir. HPV en yaygın olarak cinsel yolla bulaşan hastalıktır.Çoğu zaman kendi kendine geriler. Bazı yüksek riskli HPV türleri tedavi edilmez ise kansere riski yüksek olabilir.

 

Genital siğiller nasıl bulaşır?

Anal vajinal ya da oral seks sırasında HPV ile enfekte birisiyle ten teması gerçekleşmesiyle bulaşır. Hpv penis vajina ya da anüs içine girmese de boşalma gerçekleşmese de genital siğiller bulaşabilir. Düşük ihtimalli olsa da görünen siğil olmadığı halde de bulaşabilir. Doğum esnasında da genital siğiller bebeğe geçebilir fakat bu oldukça nadir görülür.

Genital siğiller vücudun diğer bölgelerindeki siğillerden farklılık gösterir. Yani elinizdeki ya da ayağınızdaki siğilleri kendinize ya da başka birine dokundurduğunuzda bulaştıramazsınız.

Eğer semptomlarınız varsa bulaşıcı olma ihtimaliniz daha yüksektir. Yani bir siğil fark ederseniz partnerinize bulaşma ihtimalini olasılığı için hemen tedavi olmak lazım.

 

Genital siğil için tedavi olunmalı mı?

Bu tamamen sizin isteğinize kalmıştır. Bazen vücudunuzun bağışıklık sistemi virüsle savaşabilir ve siğiller kendiliğinden geçebilir. Fakat bazen durum böyle olmayabilir.Başkalarına bulaşabilir ve  rahatsızlık verebilir. Eğer hamileyseniz doktorunuz siğilleri aldırmanızı isteyebilir çünkü doğum sırasında siğiller sorun yaşanmasına neden olabilir. Aynı zamanda tedavi olmak siğilleri partnerinize geçirme riskinizi oldukça azaltmaktadır.

 

Genital Siğil Tedavisi

Genital siğilleri tedavi etmek için bir çok yöntem vardır. Siğillerin yerine ve sıklığına bağlı olarak doktorunuz en doğru tedaviye karar verecektir. Her tedavi gibi bu tedavilerin de çeşitli yan etkileri olabilir.

Tedavi seçenekleri şöyledir:

  • Birkaç hafta aralıklarla siğillerin üzerine bir kimyasal solüsyon uygulanması.
  • Siğillerinizin üzerine uygulayabileceğiniz bir krem.
  • Siğillerin dondurulması
  • Elektrik akımı yöntemi ile siğillerin yakılması.
  • Siğillerin kesilerek çıkarılması.

 

Bu tedavilerin bazıları korkutucu görünebilir fakat hepsi siğilin uzaklaştırılması esasına dayanmaktadır  ve bu da tüm semptomları ortadan kaldırarak ve bulaşıcılık ihtimalini düşürür. Doktorunuz sizi rahat hisstettirmek için çeşitli ilaçlar verebilir.

Siğillere sebep olan HPV için kesin bir şifa mümkün olmasa da HPV nin bir çok türünün kanser oluşumunu önlemek için bir aşı mevcuttur.

 

Smear testi anormalliklerinde rahim ağzını ,40 kat büyüten ve yeşil ışık filtresi kullanımı ile de damarlanmayı gösterebilir.

KİMLERE YAPILIR?

Smear sonucu anormal gelenler(ASCUS-ASC-H,LSIL,HSIL)

Muayenede rahim ağzında anormal görünüş

İlişki sonrası kanama

Sitoloji histoloji uyumsuzluğu

 

NASIL YAPILIR?

Hasta jinekolojik masaya alınır ,spekulum yerleştirilir .rahim ağzına asetik asit uygulanır .Lezyonun rengi şekli keskinliği damarlanma olup olmadığı incelenir.Şüpheli alanlardan biyopsi alınır .Genelde SAAT 3-6-9-12 hizasından biyopsi alınır.Patolojiye gönderilir sonuç 7-10 gün içinde çıkar.

 

KOLAY MIDIR?

Kolay bir işlemdir anestezisiz de yapılabilir rahim ağzı ağrıya duyarlı değildir .işlem 15 dakika sürer bu sürede hasta spekulumun vajendeki dolgunluk hissinden rahatsız olacağını düşünüyorsa anestezi verilir.

(yumurtalık kisti ) Yumurtalık kistleri,yumurtalık içinde içi sıvı dolu keselerdir.5 cm in üzerinde çıkarılması gerekebilir. Laparoskopik yumurtalık kisti çıkarılması günümüzde en çok tercih edilen yöntemdir. Kadınlar ortalama 24-38 günde bir adet görür, adete 14 gün kala yumurtlarlar. Çoğu kadın bazı dönemler yumurtalık kistine sahip olur ve bunların büyük kısmı zararsız kistlerdir, fakat özellikle çatlayıp kanayan veya kanserleşen yumurtalık kistleri ciddi sorunlara yol açabilir şikayetler küçük olanlar şikayet vermez. Büyük olanlar pelvik ağrı ,karında dolgunluk hissi şişkinliğe bulantı kusma, idrar yaparken ağrıya neden olabilir ne zaman doktora başvurmalı? her bayanın yılda bir jinkolojik meuanesi yapılmalı çünki şikayete neden olmayabilir adet düzensizliği, ani ağrı, ağrıyla beraber kusma ve ateşi olanlar acil başvurmalıdır.

 

Nedenleri?

İyi huylu kistler yumurtalıklarınız her ay folikül adı verilen içinde yumurta barındıran kist benzeri yapıları büyütür, folikül ortalama 20-22mm boyutun gelinde adetin 14. günü çatlayıp içindeki yumurtayı tübe verir ve estrojen ve progesteron adındaki hormonu salgılar, eğer normal her ay olan yumurta büyürse bu fonksiyonel kisttir ve 2 çeşidi vardır foliküler kist:her ay yumurtlayan bir bayanda, folikül(yumurtanın bulunduğu sıvı kesesi) çatlamazsa büyümeye devam ederse fölikül kisti oluşur, ultrasonda içi sıvı dolu siyah yuvarlak top olarak gözükür hemorajik korpus luteum kisti:folikül içindeki yumurtayı tübe verirken bazen kist içine kanama olur.

 

Zararsız bir kist olmasına rağmen kanser kisti ile karışır deneyimli bir hekim ultrasonda ve muayenede bunu ayırt eder , basit kistler zararsızdır ,2-3 ay içinde kendiliğinden geçer dermoid kist yaşamın başlangıcındaki embriyonik artık hücrelerinden oluşur, içinde diş kıl saç barındırır.nadiren kansere yol açar.cerrahi çıkarılabilir kistadenom yumurtalığın yüzeyinde oluşur içi su veya mukus doludu kistleridir endometrioma (çukulata kisti) rahim iç dokusunun rahim dışı alanda bulunmasıdır.